10 letních tipů pro rozvoj vaší kariéry

7 min.
V létě si většina lidí chce odpočnout od budování kariéry. Snižuje se aktivita ve vyhledávání i vypisování pracovních příležitostí, lidé si berou dovolenou a to poslední, co chceme během slunečných dní dělat, je přemýšlet o kariéře, je to tak? Chceme se bavit, ne soustředit na práci! Nicméně...

V létě si většina lidí chce odpočnout od budování kariéry. Snižuje se aktivita ve vyhledávání i vypisování pracovních příležitostí, lidé si berou dovolenou a to poslední, co chceme během slunečných dní dělat, je přemýšlet o kariéře, je to tak? Chceme se bavit, ne soustředit na práci!

Nicméně...

Ve skutečnosti jsme všichni byznys o jedné hlavě, který by neměl na léto prostě vypnout. Když si dokážeme vyboxovat nějaký čas navíc a budeme chytří, můžeme si jednak užít léto, jednak udělat nějaké smysluplné rozvojové věci pro naši kariéru.

Následujících 10 aktivit může mít měřitelný vliv na vaši kariéru:

socializujte se do roztrhání těla ( Ano, správně, připravte se na párty!)

Spolu s tím, že si v létě užíváte všechny grilovačky, koncerty pod otevřenou oblohou, letní kina a další akce, dostáváte zároveň šanci potkat spoustu nových, zajímavých a dobře naladěných lidí. Znáte lepší způsob, jak zadělat na nové vztahy, než na akci, kde se všichni skvěle baví? Ke konci léta se potom můžete připomenout, propojit přes LinkedIn a prozkoumat, čím se dotyční živí. Oživíte a zároveň posílíte svou síť kontaktů.

vytvořte si vizualizaci své kariéry za deset let

Použijte jakýkoli oblíbený nástroj ke zhmotnění představy vašeho profesního směřování za deset let. Zeptejte se sami sebe: "Jakých cílů potřebuji dosáhnout, abych tuto představu zrealizoval?" Každý den se na tuto prezentaci podívejte a připomeňte si, že jste o krok blíž cíli. Pozitivní mentální vize vašich cílů mají velký vliv na případný úspěch.

vyberte si téma léta 

Léto je neuvěřitelně krátké, tak proč ho nepojmout tematicky? Čeho chcete letos v létě stihnout víc? Vidět víc? Vytvořit víc? Sdílejte vaše letní téma s lidmi, které potkáte jako ice-break a zjistíte, že se stanete nezapomenutelnými (v dobrém slova smyslu). Ukáže vás to jako a) zábavného a kreativního člověka, b) někoho, kdo umí dobře využít svůj čas.

napište blogový článek 

Díky LinkedInu dnes můžete ostatní ovlivnit i vy. Nenechte tužku zahálet a vypusťte vyšperkovaný článek, který předvede vaši odbornost na dané téma vašeho oboru, vaše schopnosti, vhled atp. Je snazší přesvědčit ostatní, že něco umíme, když to dokážeme smysluplně předat a rozšířit dále.

napište další blogový článek

Jeden totiž není dost! Sepsáním dvou příspěvků (a proč ne sakra tří?) ukážete hloubku svých znalostí. Nemusíte publikovat každý týden, ale můžete mít v zásobě pár kousků, které čas od času vypustíte do světa, abyste podpořili svou hodnotu odborníka na určité téma, znalosti či dovednosti.

Využívat sociální sítě jako marketingový a pracovní nástroj je dnes téměř nutnost. Mnozí už se naučili znát sílu vzdělávání zákazníků přes blogování. Je na vás, zda tuto reklamu zdarma ve svůj prospěch využijete i vy. Znáte lepší cestu, jak ohromit personalisty, než svými zkušenostmi a tím, co jste reálně dokázali?

najděte si nový koníček

Kdykoli se začnete věnovat novému koníčku, pomáháte rozvíjet svůj mozek. Učit se něco nového - obzvlášť něco, pro co jsme zapálení, má úžasný vliv na naši fyzickou a psychickou pohodu.

na týden se odpojte

Vypněte veškerou technologii - jako vážně všechnu. Jakkoli divně si můžete připadat, jeden týden nepoužívejte počítač, telefon atd. Ať si vaše oči a mozek odpočnou od přesycení podněty. Porucha pozornosti způsobená elektronikou se jeví jako čím dál reálnější problém. Pokud se cítíte nesví, když nemáte telefon po ruce, je čas naplánovat si digitální detox.

vytvořte si pomocníka pro překonání největší karierní překážky

Přetvořit svůj strach do věty, kterou můžete opakovat stále dokola, je dobrý způsob, jak pomoct mozku v boji proti negativní vnitřní řeči. Moje věta je "Protože můžu." Kdykoli se cítím poraženecky a jsem přesvědčen, že nikdy nedosáhnu svých cílů, připomenu si, že musím pokračovat. Proč? Protože jsem zdravý, schopný a na světě je mnoho lidí, kteří to samé z různých důvodů nedokážou. Jak říkám: Protože můžu.

sdílejte zajímavosti dvakrát denně ve špičce

Zvyšovat svůj profesní kredit na sociálních médiích je dnes jednoduché, zdarma a přináší to maximální efekt s minimálním úsilím. Najděte chytré, příhodné články související s vaší profesí nebo zájmy, které chcete prezentovat, a sdílejte je s vlastním komentářem. Nechte lidi nahlédnout do své hlavy, ať vidí, co čtete a co vás zajímá. Ideálně vaše příspěvky vypusťte ráno mezi 7. a 9. hodinou a večer mezi 5. a 8., kdy se na sociálních médiích pohybuje nejvíce lidí.

naučte se, jak využít virtuální seznamovací události

Objevuje se stále více možností online networkingu. Jednou z novinek jsou například virtuální události, které vám pomohou rozšířit vaši profesní síť kontaktů a udělat si nové pracovní přátele.

Vidíte, že se nemusíte vzdávat zábavy, abyste posunuli svou kariéru o krok dál! Pamatujte si: důslednost je klíčem ke kariernímu růstu. Stále potřebujeme nalézat nové cesty, jak se posunout kupředu, a v tom vám předcházejících deset aktivit může pomoct.

Existuje něco, na co jsme zapomněli, a co byste doporučili vy?

Pavel

Pavel Plachý je zakladatelem a majitelem flow-r executive search a spolu s kolegy nachází úspěšné profesionály pro své zákazníky. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva.

inspirováno článkem J.T. O'Donnell