5 znamení, že je čas seknout s prací

4 min.
Většina z nás o sobě nerada přemýšlí jako o slaboších, kteří utečou při prvním náznaku problému. Ale někdy nastane čas, kdy je třeba se posunout dál ... nebo být odsunut ... jinak budeme stagnovat. Nabízím 5 ověřených vodítek, které vám mohou pomoct otevřít oči, že je čas sbalit si svých pět pracovních švestek.

Když dostáváte od dvou různých nadřízených protiřečící si informace.

Jestliže vám jeden manažer říká „bojuj“ a druhý „uteč“, zdá se poměrně komplikované splnit úkoly ke spokojenosti všech. A pokud se neozvete, jako neschopný blbec z toho zřejmě vyjdete vy. Když máte pocit, že nemůžete vyhrát, velmi pravděpodobně nevyhrajete.

Když začnete na pracovních cestách koukat na filmy.

Říkáte si, že to je fakt maličkost, každý přece potřebuje někdy dobít baterky. Ale vzpomínáte si na první týdny či měsíce ve společnosti, kdy jste cestování využili jako skvělou příležitost k přemýšlení nebo vyřízení pracovních mailů? Ta změna může znamenat, že vám přestává na práci z nějakého důvodu záležet tolik, jako tomu bylo doposud.

Když pětkrát měříte, pak ještě jednou - pro jistotu - a teprve potom řežete.

Bojíte se v práci vyjádřit svůj názor? A jaký je to pocit? Pokud jste zažili otevřenou firemní kulturu, kde žádný názor není špatný, nebude se vám chtít znovu zvykat na opak. Ne že bych se nějak vyžíval ve slovu „autentický“, ale pokud ve své práci nemáte možnost být autentičtí, je čas aktualizovat životopis.

Když se vám z práce dělá špatně – obzvlášť v noci z neděle na pondělí.

Spousta lidí trpí občas tzv. nedělní neurózou. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Taková pravidelná nedělní neuróza dává důležitou informaci o tom, že byste v pondělí ráno raději dělali něco úplně jiného, než vás zítra čeká.

Když už to není žádná sranda.

Nevím, jak to máte vy, ale já se rád zasměju od srdce tím typem smíchu, kdy dostáváte křeče do břicha a lapáte po dechu. Samozřejmě práci se neříká práce bezdůvodně, ale není nic příjemnějšího, než si s kolegy pěkně smíchy pobrečet, nemyslíte? Pokud takové momenty zažíváte poskrovnu nebo dokonce žádné, může to být pro vás důležité varovné světýlko.

Pokud tato znamení v práci pozorujete, samozřejmě to neznamená, že byste hned měli nakráčet šéfovi do kanceláře a dát výpověď na hodinu. Ale podobné příznaky (a ty vaše mohou být pochopitelně diametrálně odlišné od výše uvedených) mohou být projevem toho, že se nepohybujete v práci (nebo společnosti nebo oboru), který vám dost dobře sedí. 

Minimálně důkladně zvažte, zda vám současná práce víc dává, než bere, a stojí tedy za to otevřít diskuzi o změně k lepšímu.