Jak je důležité míti Filipa? Malá inspirace pro budoucí absolventy.

3 min.

Ahoj,

už mnoho let se pohybuji v prostředí, kde lidé kolem mne hledají a nacházejí nové pracovní příležitosti. Nedávno jsme s kolegou vedli tréning v rámci AIESEC Career days a jeden ze studentů se ptal, co bylo důležité pro to, abych z absolventa prošel zkušeností top manažera mezinárodní firmy až k majiteli executive search společnosti.

Tahle otázka mě překvapila a zaskočila a zaslouží si myslím malé zamyšlení. Co to u mě bylo? A co z toho by se dalo zobecnit, jako nabídka inspirace pro čerstvé absolventy? 

přijímejte zodpovědnost

Ve většině profesí, kterými jsem prošel, jsem se nebál jít naproti příležitosti, každý šéf myslím ocenil, když jsem nejprve ukázal, že něco dovedu, třeba i riskoval svůj prospěch či pohodlí a až po odvedené práci se ptal, co za to budu mít já,…většinou se mi tenhle přístup vyplácel.

velmi dobře si vybírejte šéfy

A tady jsme u toho Filipa,… mými Filipy byli Milan a Honza.

Milan Přibyl byl a dodnes je pro mě obrovskou inspirací, kdysi dávno, ještě jako mladý kluk jsem měl příležitost pracovat v jeho firmě. Ač jsem tenkrát byl jedním (a snad i nejmladším) z jeho cca 100 kolegů, vždycky jsem měl pocit, že se mnou jedná jako se sobě rovným partnerem. Za více než tři roky v jeho firmě jsem „se nadchnul“ tímhle způsobem přemýšlení a dodnes z toho čerpám. Aniž by to tušil, on ve mě položil základy k mému dnešnímu přemýšlení nad svobodou a zodpovědností v pracovním prostředí.

Druhým „Filipem“ byl Honza Kozina,… úžasný spolumajitel tenkrát největší české TEMP agentury KAPPA People, kterou následně ze dvou třetin prodal rakouském Trenkwalderu a já měl příležitost u této fúze být. Honza byl a snad je z těch manažerů, kteří umí podpořit a nabídnou příležitost. Díky jeho inspirace jsem se v jeho firmě dostal od obchodníka pro Brno na ředitele pobočky, šéfa několika regionálních poboček, zakusil projekty na Slovensku i ve Skotsku,… a celé to bylo především díky jeho otevřenosti, partnerskému přístupu a ochotě důvěřovat v mé schopnosti.

(i tímto oběma ještě jednou moc díky)

nebojte se nepohodlí

Mnohokrát jsem se v profesní kariéře dostal do situací, které nebyly pohodlné, příjemné, … nebojte se jich, vybírejte si je a jděte jim naproti. Krátkodobé nepohodlí Vám snad vždy pomůže, posunout se dál,… ale to však víte sami.

Přeji vám proto hodně šílených nápadů, odvahy je realizovat a šéfy kteří Vás podpoří!

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...