Nemám čas! Opravdu?

3 min.

Znáte a máte kolem sebe lidi, kteří kolem vás stále nemají čas? A jak jste na tom s časem vy? Máte ho spoustu nebo jste neustále v poklusu?

Už docela dávno mi jeden známý nabídl jiný pohled na čas. Všichni máme času zhruba stejně, Tomáš Hajzler spočítal, že pokud jste dnes třicátník a kousek, máte před sebou cca 13.000 dní. (mimochodem moc zajímavá kniha od něho, doporučuju)

Jak často říkáte že nemáte čas? A opravdu nemáte?

Já si uvědomil, že stačí místo věty nemám čas, odpovědět "nechci" nebo zřetelněji "tohle nepatří do mého seznamu priorit". V tom okamžiku jste najednou mnohem upřímnější k sami sobě ( i k okolí). Máme čas přeci přesně na to, pro co se rozhodneme. Pokud je pro Vás důležitější práce před rodinou, řekněte partnerce "nepatříš do mého seznamu priorit". A to bude kravál. :-)

Pokud to řeknete šéfovi, možná naváže diskusí o prioritách, zda je užitečné je změnit. Pokud to řeknete kamarádům při pozvání na pivo, zeptají se co máš tak důležitého,... a nestyďte se říct nic, jen chci ležet doma a nedělat vůbec nic. :-)

Jak je vidět, chce to i otevřenost a respekt z druhé strany, i partner pochopí, že pokud jste se společně rozhodli koupit dům, či ušetřit na velkou dovolenou, asi to nepůjde při práci půl dne v týdnu a nějaká časová investice je třeba. I kamarádi občas jen leží doma a nedělají nic. A s šéfem se nakonec na prioritách vždycky nějak dohodnete. 

Tak jestli chcete, zkuste to,... já už větu "nemám čas", nepoužil víc než rok,... a funguje to. :-) 

Pavel

Pavel Plachý je spoluzakladatel a katalyzátor dějů ve flow-r, první personální společnosti konceptu 2.0. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva. Můžete ho sledovat na TwitteruLinkedin či Facebooku.