jak na kreativitu podle Johna Cleese

4 min.
Trocha inspirace ke kreativnímu myšlení od Johna Cleese.

Pro ty z vás, kteří nevědí, o koho jde, Cleese je britský komediální genius stojící např. v pozadí komediální skupiny Monty Python. V posledních dvaceti letech zkoumal tvořivost a pro mou kariéru i mě osobně je velkou inspirací. Tvrdí, že pokud jsou splněny podmínky pro kreativní proces, dějí se zázraky.

(video Silly walk nebo Brian´s song snad jako ukázka jeho práce budou stačit)

Jak sám říká, pokud celý den jen závodíte sami se sebou, odškrtáváte položky ze seznamu úkolů, sledujete hodinky, telefonujete a obecně pracujete na několika věcech najednou, vaše tvořivost tvrdě spí.

Následujících 8 tipů Johna Cleese vám třeba pomůže ji probudit. 

vnímejte kreativitu jako náladu

Není to schopnost nebo postoj. Musíte pro ni vytvořit ty správné podmínky. Stejně jako se jen stěží přinutíte k pocitu štěstí, nenavodíte tvořivost uměle. Najděte podmínky a okolnosti, které podporují vaši tvůrčí stránku.

nechte své vnitřní dítě hrát si

Ti nejkreativnější z nás nechají své myšlenky zcela volně plynout k řešení problému, tak jak to dělají děti, když řeší hádanku či hlavolam. Můžete to třeba nazvat flow, každopádně je to místo, kde je možné všechno. Tam, kde nejsou správné a špatné odpovědi, nejlepší řešení se vyloupne samo.

dejte volnou ruku vašemu podvědomí

Cleese trefně říká: "Začal jsem si všímat, že většina mé nejlepší práce vzešla z činností, které se jí původně netýkaly. Když jsem nevěnoval plnou pozornost kreativní tvorbě, přicházely ty nejlepší nápady. Nemůžeme sice podvědomí kontrolovat, ale můžeme zkoumat okolnosti, které zjednodušují naši práci s ním." Pro mě je skvělým impulsem k volnému plynutí myšlenek rutinní fyzická činnost, jízda na kole, fitko, kupodivu příležitostně i žehlení. :-)

dovolte své mysli toulat se

Tvořivost není lineární, logický proces. Když uvažujete o nějakém problému, měli byste zpomalit svoje myšlení, prozkoumat problém ze všech úhlů, téměř jako byste ho pozorovali ve zpomaleném filmu. Kreativitu si nemůžete vynutit, respektujte její tempo.

nemusíte vědět, kam míříte

Cítit se dobře v nejistotě je stěžejní, když jste v kreativním rozpoložení, většinu času nebudete mít ponětí, co se to děje. Nechte své myšlenky poskakovat, z chaosu přichází inspirace.

stanovte hranice času a prostoru

Všechno to vědomé rozptýlení a hraní si je chvályhodné, ale pokud nemáte klidné místo k přemýšlení a dostatek času k navození tvůrčí atmosféry, vaše podvědomí nemusí spolupracovat. Pokud věnujete 90 minut kreativnímu řešení tématu, světla reflektorů budou patřit vám.

nerozhodujte se, dokud nemusíte

Pokud se trápíte s nedořešenou otázkou, dejte svým myšlenkám maximum možného času k vyřešení. Jestliže vám nečiní potíže nechat problém otevřený, nechte svoji mysl ještě chvíli probublávat a přijít s optimální odpovědí. A věřte tomu, že odpověď přijde.

buďte kritičtí až na poslední chvíli

Ruku v ruce se vší kreativitou musí samozřejmě přijít hlas rozumu, který se ptá, jestli to vše dává smysl? Jako na potvoru ale může přijít předčasně, než si s myšlenkou dostatečně pohrajete.

Rozptylujte tedy rozumného dospěláka v sobě, dokud vaše vnitřní dítě nedokončí svá kouzla.

Přeju vám odně kreativních úspěchů a řešení Vašich témat

Pavel

volně inspirováno tímto článkem

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...