10 důvodů, proč je exkluzivita recruitera v nejlepším zájmu klienta

5 min.
Nemoudrý klient si najme na nalezení kandidáta pro konkrétní pracovní pozici hned několik recruiterských firem najednou. To však většinou vede k opravdu nešťastným situacím.

Připravil jsem si proto pár úvah pro firmy, proč je exkluzivita recruitera ve vašem nejlepším zájmu. 

  • Získáte pro daný úkol plnou pozornost a kapacitu recruitera. Nechoďme kolem horké kaše. Klient si možná myslí, že když rozloží své požadavky do více agentur, motivuje nás tak k rychlejší práci. Tak to ale rozhodně není. My takovou práci většinou odmítneme, většina ostatních agentur to však neodmítne, ale práci přeřadí v prioritách níž a vysoko si nechá naopak klienty, u kterých vidí potenciál pro dlouhodobé a výlučné partnerství.
  • Zodpovědnost za úspěch je při exkluzivitě přesunuta výhradně na recruitera. Když ji předáte pouze jednomu člověku, je to jeho problém. Nemusíte už řešit komunikaci s více agenturami, ale můžete svůj čas věnovat svým prioritám. A jak se s tím popere on? No jasně že zodpovědně. Ví, že na něj spoléháte a nenechá vás na holičkách. Ví, že takový projekt musí obsadit, jinak si ho vlastnoručně popravíte. :-)
  • Nestavíte rychlost nad kvalitu. Proč byste měli obsazovat důležitou pozici ve firmě tím, kdo bude doporučen dodavateli jako první? Vybrali byste si chirurga podle toho, jak rychle je s prací hotov? Malíře? Kadeřnici? Právníka? Díky exkluzivitě bude mít recruiter čas věnovat se dané pozici precizně. 
  • Jak už jsem zmínil, exkluzivita umožní recruiterovi pracovat opravdu precizně. Může pečlivě naplánovat strategii, využít všechny zdroje a dostupné kapacity. Nepůjde jen hledat v databázích, využije research, sourcing team, různé komunity, sítě, média.  
  • Exkluzivní práce garatntuje kvalitnější komunikaci o obsazované pozici, vše sdělujete jen jednou, jednomu člověku, ten tak snáze pochopí požadavky, vaše reakce na przentované kandidáty a výsledek má šanci být lepším.
  • Exkluzivita dává recruiterovi prostor i pro precizní poznání kvalit kandidátů, tím šetří klientův čas a možnou frustraci z nevhodných kandidátů.  R
  • Recruiter může porovnat všechny kandidáty mezi sebou, vyhodnotit jejich výhody a rizika a nabídnout kvalifikovaný názor na jejich vhodnost.   
  • Recruiter pečlivě pracuje s kandidáty, zná je, vytváří s nimi vztah, stává se důvěrníkem, rádcem. V těžkých chvílích při komunikaci o platu, termínech nástupu nebo při counter offer má tak mnohem větší šanci zachránit situaci. 
  • Důvěrné informace klienta jsou svěřovány jen jedněm uším.
  • Klientova značka a image se díky exkluzivitě zprostředkované pouze jedním recruiterem prezentuje tom nejlepším světle. Kandidát lépe reaguje na "mám pro vás exkluzivní, důvěrnou nabídku" než na "já vím, že vám s tím dnes volalo už pět lidí z jiných agentur".  

Držím palce při dalším zadání nového projektu recruiterovi (nebo stále recruiterům?)

A pokud máte zájem o obsazení důležité pozice, spojte se s námi a prodiskutujte vaše požadavky a očekávání.

zaslat poptávku

Těším se na případnou spolupráci

Pavel

Pavel Plachý je majitelem flow-r executive search a spolu s kolegy nachází skvělé profesionály pro své zákazníky. Neúnavný propagátor nezávislosti zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva.