Co byste dělali, kdybyste nepotřebovali peníze? Chtěli byste být užiteční?

2 min.

Podle nedávného výzkumu realizovaného v sousedním Německu stačí v dnešní době cca 20 procent aktivní populace k tomu, abychom si udrželi stávající životní standard. Stroje a technologie umí zastat většinu rutinní nebo nudné práce a pokud tomu tak v některých firmách dosud není, je to volba managementu, kdy lidská práce je v krátkodobém hledisku stále levnější, než nákup konkrétní technologie.

Většina z nás žijících v "západním světě" se může proto celkem svobodně rozhodnout, co budou dělat, a jak chtějí být okolí užiteční,... a v tom je moje otázka. Co byste dělali, kdybyste nemuseli řešit peníze. Osobně věřím, že by většina z populace chvilku cestovala, „užívala života“, ale v brzké době by chtěla být nějak užitečná, zapojit se ve prospěch jiných nebo celku.

Osobně věřím, že už moje generace (je mi 39) se dočká změny paradigmatu přístupu k práci a zaměstnání, díky technologiím ubude ještě více rutinní dřiny a většina aktivní populace dostane příležitost dělat opravdu to, co je skutečně baví, těší, co jim dává smysl.

Zpět tedy k původní otázce, jak byste byli užiteční vy, kdybyste nemuseli řešit peníze?

Pavel 

Pavel Plachý je spoluzakladatel a katalyzátor dějů ve flow-r, první recruiterské společnosti konceptu 2.0. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva. Můžete ho sledovat na TwitteruLinkedin či Facebooku.