Jak najít kandidáty na facebooku?

3 min.
Linkedin snad všichni v oboru znají, jeho search engine a umělá inteligence při našeptávání podobných kontaktů jsou neocenitelným pomocníkem. Ne každý na linkedin však je. Někdo tam ještě není, někdo se naopak smazal a schovává se. 
FACEBOOK je naopak stále socíální sítí číslo jedna. Angažovanost lidí tam je obrovská. Podle posledního průzkumu  je na FB cca 50 % uživatelů každý den. (na Linkedin jen méně než 10%). 

Aby bylo jasno, není tu žádných pochyb o tom, že LinkedIn je dobrý výchozí nástroj pro nábor, ale jeho univerzální dostupnost dramaticky vyrovnala skóre na hřišti. 

Nedávno facebook otevřel data pro hledání podobně, jako byla doposud na linkedin, nebo na twitter. Říkají tomu Facebook Graph Search a je to relativně složitý nástroj pro boolean hledání.

Jeden z mých inspirátorů, Shane McCusker však vytvořil jednoduchý plugin pro Google Chrome. Plugin si můžete stáhnout zde.

POZOR – před stažením si na vašem FB účtu změňte jazyk na ENGLISH (US). 

Nyní už můžete vyhledávat a exportovat podle uživatelského jména, firmy, vzdělání, univerzity, školy, pohlaví, stránky, které se uživateli líbí, pracovní pozice, polohu, jazyky, kterými uživatel mluví, přátelé uživatele a skupiny, kterých je uživatel členem.

Zkuste si například najít člověka z Hradce, který mluví italsky a něměcky? 

jak kontaktovat ty co najdete

Někteří lidé s tím mají trochu problém. Existuje několik způsobů, jak kontaktovat lidi, které jste našli.

Prověřte jejich detaily na jiné sociální síti, které používáte, jako je např. LinkedIn, Google+, apod. a kontaktujte je tam.

Použijte e-mailovou adresu z Facebooku, která má tvar @facebook.com, když vám ji vyhledávač najde. Pokaždé to nefunguje, ale za pokus to stojí. Při troše štěstí zprávu FB přesměruje na primární mail zadaný k účtu. 

Použijte možnosti nových zpráv na Facebooku, tady však spadnete do skupinky „ostatní zprávy“. 

Najděte je ve skutečném světě, třeba přes recepci jejich aktuální firmy. (o tom třeba příště)

Zkusili jste, funguje a považujete za učitečné? Sdílejte, šiřte, lajkujte, užívejte. :-)

Pavel

Pavel Plachý je spoluzakladatel a katalyzátor dějů ve flow-r, první personální společnosti konceptu 2.0. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva. Můžete ho sledovat na TwitteruLinkedin či Facebooku.