Má váš dům okna, nebo jen špinavý sklep?

3 min.
Hodně lidí kolem mě se v posledních pár letech věnuje osobnímu rozvoji. Nic proti tomu, také mám tohle období za sebou. Většina z těchto lidí má potřebu vrátit se do své minulosti a "vyřešit" či pochopit minulé trable a příkoří, která zažili,... a díky nim si v budoucnu usnadnit či zlepšit život. Do jisté míry souhlasím, ale nesmí se z toho stát životní posledlost. :-)

Jako ilustraci bych rád použil jednu z metafor. Kdesi jsem četl velmi jednoduché a zkratkovité, ale pro tenhle účel myslím užitečné, srovnání filozofického pohledu Junga a Freuda.

Freud v jeho pojetí přirovnává naši duši k velkému domu, kde minulost symbolizuje sklepem toho domu. Každý z nás má ten sklep zaplněný jinými věcmi, většinou však je to podle Freuda temné, vlhké, špinavé místo, plné pavouků, bubáků a nepořádku.

A dokud toto místo nevyčistíme, rozuměj nepochopíme a nevyřešíme si staré křivdy, nemůžeme v domě podle Freuda žít kvalitním životem.

Jungův přístup k tématu je kupodivu odlišný a pro mě sympatičtější. I Jung souhlasí s temným sklepem domu,... ale důraz klade na přítomnost a budoucnost, ukazuje že dům má krásná velká okna, terasy a balkony, krásné okolí,... tedy přítomnost a budoucnost, která je, či může být báječná, bez ohledu na míru nepořádku ve sklepě.

Co tímhle krátkým článkem chci sdělit?

Je skvělé věnovat se sobě, své duši, minulosti a uvědomovat si, co nás z toho může v budoucnu ovlivnit.

Mnohem důležitější je však uvědomit si, kde jsme teď a kde chceme být v budoucnu.

Jak krásnou zahradu kolem domu chceme mít, jak mnoho slunce pustíme okny dovnitř. Čím víc budeme věnovat naši pozornost přítomnosti a budoucnosti, oproti pouhé minulosti, tím může být náš život zajímavější a můžeme mít pocit větší spokojenosti a kontroly nad tím, co chceme aby přicházelo.

Co myslíte, pustíte světlo okny do domu, nebo vezmete Savo a půjdete vypucovat sklep?

Pavel

P.S. pro čtenáře s "deviací" psychologie,... nechci zde zkracovat bohaté dílo obou filozofů, používám je pouze jako metaforu. Nesuďte mne tedy příliš přísně. :-)

Pavel

Pavel Plachý je spoluzakladatel a katalyzátor dějů ve flow-r, první personální společnosti konceptu 2.0. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva. Můžete ho sledovat na TwitteruLinkedin či Facebooku.