4 způsoby, jak najít lepší práci mimo pracovní portály

5 min.
Víte, co dělá pracovní portály tak neefektivní při hledání zaměstnání? Jednoduchost. Přes pracovní portál dnes hledají práci především průměrní či profesně nevyhranění lidé. Ti opravdu nejlepší jsou loveni a oslovování ještě dříve, než na změnu práce vůbec pomyslí.  Náboráři pracující s portály proto mohou snadno váš profil přehlédnout, nebo ani nečekají, že tak skvělého kandidáta tam vůbec mohou nalézt.

LinkedIn

Je to váš profil na LinkedIn, který vám bude sloužit jako vizitka, životopis a osobní billboard zároveň. Nic vás nestojí. Jenom trochu vašeho času, abyste si s ním pohráli.

Vymazlete si váš LinkedIn profil. Ptejte se na zpětnou vazbu. Získejte reference.  Recruiteři a zaměstnanci HR oddělení se o vás brzy začnou zajímat.

Zvlášť pokud hledáte novou práci diskrétně a nechcete pověsit své CV na job portál, LinkedIn je řešení. Velká část lidí jej využívá i jak o způsob k profesnímu rozvoji a rošíření kvalitních odborných kontaktů. Šéfovi Vaše CV na Jobs.cz vadit možná bude, ale na LinkedIn pravděpodobně nikoliv. 

A jako i v dalších případech i zde, buďte aktivní.

přátelé, spolužáci, networking a okolí

Nejen, že vás dokáží morálně obrovsky podpořit, ale také vám pomohou vybudovat síť kontaktů, která je tím nejefektivnějším nástrojem pro hledání povolání.

99% vašich přátel někde pracuje. Ti mají přátele, kteří někde pracují, a ti zase jejich pracující přátele. Zpráva o tom, že hledáte zaměstnání, se tedy může dostat k čekajícímu volnému místu rychleji, než si umíte představit.

Rozšiřte mezi nimi informaci, že byste přijali zajímavou pracovní nabídku, vysvětlete co umíte, co děláte, co byste rádi dělali. Buďte aktivní.

„Pain letter“

Motivační dopis znáte a určitě jste již ne jeden za svůj život poslali. Mám pravdu? Bohužel většina z nich je nudná, plná klišé. 

Proto se pár chytrých hlav spojilo a vynalezli tzv. Pain letter. Ten slouží k tomu, abyste oslovili přímo náborového manažera a navrhli mu, jak ho zbavíte jeho pracovních problémů (take of the pain).

Jaký je postup?

  • Najděte firmu či člověka, pro kterého chcete pracovat.
  • Identifikujte problém, který ho trápí a vy ho dokážete vyřešit.
  • Najděte náborového manažera (LinkedIn pomůže).
  • Sepište „Pain letter“, vysvětlete mu co a proč pro něj umíte udělat a pošlete mu ho na stůl.

Recruiteři

Ve chvíli, kdy hledáte práci, je recruiter váš nejlepší kamarád. Najděte pár headhunterů na LinkedIn a nechte je posoudit vaše dovednosti. Řeknou vám, jestli je po tom, co umíte, na trhu aktuálně poptávka.

Pokud jste pro ně dobrý kandidát, dokáží pro vás udělat opravdu hodně. Navíc je nemusíte platit. Jejich honorář pramení od zaměstnavatelů, kteří hledají lidi, přesně jako jste vy.

Už v tuhle chvíli nějakého recruitera znáte, setkejte se i s více z nich a vyberte si toho nejlepšího. Jak ho poznáte? Věřte mi, poznáte. :-)

Nebojte se tedy už teď, ještě ve chvíli, kdy jste ve své práci spokojení (a já doufám, že i nadále budete) začít budovat svou vlastní síť kontaktů. Oslovte lidi, kteří vám přijdou zajímaví na LinkedIn. Buďte aktivní na konferencích. Zúčastněte se networkingových akcí ve vašem okolí. Stojí to za to.

Přeju vám úspěšný kariérní posun a práci snů.

Pavel

Pavel Plachý je majitelem flow-r executive search a spolu s kolegy nachází skvělé profesionály pro své zákazníky. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva.