5 lží, které vám zničí kariéru (a život)

7 min.
My lidé jsme vážně skvělí vypravěči svých příběhů. Náš vnitřní hlas povídá pohádky tak často, že jim začneme věřit. Scénářům, které nám běhají hlavou o nás samých, ostatních i o světě obecně, nakonec uvěříme. Vytvářejí naši realitu. Vtip je v tom, že tvoří jen naši realitu, ale ve skutečnosti existuje tolik různých realit, kolik je na světě lidí. A to je dobře, znamená to, že realita, ve které žijeme, není předurčená – naše myšlenky mají schopnost měnit ji každou minutu.
Den za dnem potkávám spoustu lidí i s jejich příběhy. Zní např. jako „Nemám rád svou práci, ale musím platit účty“, „To celé ‘dělejte, co milujete‘ je kravina, nemůžete si tím vydělat“, „Ve skutečnosti nevím, co by mě bavilo. Možná, kdybych věděl, dělal bych něco jiného, ale proč vlastně?“ nebo „Mám rodinu, která na mě spoléhá, takže nemám jinou možnost než zůstat v práci, kterou nenávidím“. Myslím, že jste podobné řeči slyšeli také. Možná je dokonce jeden z příběhů ten váš.
Ačkoli se tyto historky mohou zdát některým lidem jako nezpochybnitelná pravda, ve skutečnosti jsou to sebeklamy. Lži, které lidi udržují zaseknuté ve špatné práci nebo vztazích. Jak můžete vědět, že je to lež? Když říkáte pravdu, je to příjemné –cítíte to. Často je ale jednodušší přijmout mentalitu oběti, které někdo rozdal karty a nemá jinou možnost, krom těch mizerných, a všichni okolo to ví. Sebeklamy často začínají jako ochrana ega; pomáhají nám cítit se lépe v nepříjemné situaci předstíráním, že ji nemáme pod svou kontrolou nebo že jde o chybu někoho jiného, a my s tím nemůžeme nic udělat. A potom se zamotáme do výmluv a domněnek, které nás mohou zničit.

Možná si říkáte, „Tohle já nedělám! Říkám za všech okolností čistou pravdu!“ Pokud chcete přijít na kloub vlastním sebeklamům, dobře prozkoumejte stav svých vztahů, domova, kariéry, zdraví, bankovního účtu – to jsou praví ukazatelé. Pokud jste spokojení se vším, co vidíte, není co řešit. Pokud to, co vidíte, se vám nezdá dost dobré, něco si nalháváte. Možná jste zklamaní z toho, co máte a co děláte. Kdykoli se cítíte demotivovaní nebo nespokojení, berte to jako znamení, že vás vaše upravená realita drží zkrátka a je na čase něco změnit. Jak s tím pracovat? Zpochybňujte. Řekněte si celý příběh nahlas a pak se sami sebe zeptejte, „Je to pravda?“ (Pozor: většinou není!) Pak máte šanci, že začnete vnímat a vyprávět reálnější příběhy.

Pojďme si to zkusit. :-)

Pět největších lží zní nějak takto:

1) Zatím jsem nenašel nic, pro co bych se nadchnul / Nic mě nebaví. Je to pravda?

Vážně vás nenapadne nic, čím byste se rádi stali nebo co byste chtěli dělat? Existuje něco, co děláte lépe, než ostatní lidé, které znáte? Pokud byste měli volný den, který můžete věnovat čemukoli na světě, budete jen zírat do zdi? Nenajdete nic, co bys vás lákalo?

Obměna: „Zatím mě nic nenadchlo“, vyměňte za „Existuje plno věcí, které rád dělám.“

2)Nemůžu si dovolit odejít z práce, kterou nemám rád.

Vážně? Jediný způsob na téhle planetě, jak si vydělat peníze, je práce, kterou teď právě máte? Co byste ze svých výdajů oželeli, abyste se mohli stát svobodnějšími? Může si vaše tělo, vztahy, kariéra do budoucna dovolit, abyste zůstali v práci, kterou nemáte rádi?

Obměna: „Nemůžu si dovolit odejít z práce, kterou nemám rád“ nahraďte větou „Nemůžu si dovolit zůstat v práci, kterou nemám rád.“

3) Už je příliš pozdě na to, abych začínal znovu.

Je to skutečně pravda? Kolik let si myslíte, že vám v životě zbývá? Teď to vynásobte 8 765, což je počet hodin v každém roce. Zní vám to jako málo času pro změnu? Malcolm Gladwell v knize „Mimo řadu“ tvrdí, že abychom vynikali v čemkoli, co děláme, nám stačí trošku talentu a především 10 000 hodin praxe. Nikdy se nevzdávejte cíle jen proto, že by mohlo trvat příliš dlouho na něj dosáhnout – ten čas uteče tak jako tak. A vy ho můžete strávit tím, že budete pracovat na cíli, který vám život zpříjemní.

Obměna: Místo „Už je příliš pozděna ...“ použijte „Jestliže začnu dnes prvním krokem, už jsem daleko blíž k cíli, než včera.“

4) Následovat jen vlastní štěstí je sobecké. Musím myslet na rodinu.

To myslíte vážně? Není náhoda, že letušky instruují pasažéry, aby v případě náhlé ztráty tlaku v letadle nejdříve nasadili kyslíkovou masku sobě a teprve potom se věnovali ostatním. Jak pomáhá vaší rodině a přátelům, že jste vyčerpaní, nemocní, podráždění nebo naštvaní, protože se nestaráte o sebe? (Nápověda: nepomáhá) Jak by se vypadal váš domov, kdybyste měli plné ruce práce s životem, který vás baví a na který jste pyšní, a co pro to můžete udělat?

Obměna: Místo „Následovat své sny je sobecké“ řekněte „Nejlepší způsob, jak obohatit své děti, je ukázat jim, jak vypadá spokojený, naplňující život.“

5) Teď sice nenávidím svou práci, ale to se zlepší, až mě povýší / dokončím projekt / dostanu odměnu / získám titul.

Víte to určitě? Tohle je to jediné, co vám brání být šťastný a mít rád svou práci? Za jak dlouho po splnění tohoto magického cíle si myslíte, že přestanete svou práci nenávidět? Odborníci na životní spokojenost jsou přesvědčeni, že štěstí po dosažení cíle je pouze dočasné. Mám rád tento text písně skupiny The Dave Matthews Band – „budoucnost není místo, kam bychom měliu kládat myšlenky na lepší časy“. Štěstí je možnost, kterou si vybíráme. Není to kouzelný pocit, který nám bude dán shůry.

Obměna: „Budu šťastný, až ...„vyměňte za „Teď můžu být šťastný/á.“

Všichni si vytváříme příběhy. A pokud přemýšlíte, proč se život ubírá jiným směrem, než jste si naplánovali, je to jen historka, kterou si namlouváte. Není to PRAVDA. Zpochybněte ji a dovolte si věřit v něco lepšího. Je to ta nejrychlejší a nejefektivnější cesta ke změně života.

Pavel

Inspirováno článkem Theresy Sullivan.