7 kroků k nalezení smysluplné práce

4 min.
Každý z nás někdy v životě hledá práci. Jen hrstku lidí však napadne, že právě v té chvíli mají největší šanci najít v pracovní oblasti smysl, který dá životu další hodnotu.

Výzkumy ukazují, že existují 3 cesty podporující uspokojení z práce:

  • dobré vztahy
  • účast na něčem větším, než my sami
  • osobní růst

Pokud najdeme uplatnění zohledňující tyto cesty, bude mít taková práce jinou kvalitu a navíc se nám v ní jistě bude dařit. 

Následujících sedm tipů považuji za best practice, které vám mohou pomoci zazářit.

družnost

Nejrůznější akce, workshopy, konference či párty jsou tím nejlepším způsobem, jak se seznámit s novými lidmi a obnovit zanedbávané vazby. Setkávejte se s tolika lidmi, s kolika to jen je možné. Zkuste každý den poznat alespoň jednoho nového člověka a s jedním starým známým oprášit kontakt. Nacházejte různorodé příležitosti a chytejte je za pačesy.

štědrost

Zaměřte se na druhé - ptejte se lidí, které poznáte, na jejich plány a zjistěte, jak můžete pomoct. Chápu, že není jednoduché soustředit se na druhé, když vám zrovna hledání práce způsobuje žaludeční neurózu, ale štědrost vám přinese do života pocit uspokojení a pravděpodobně se vám také dříve či později mnohonásobně vrátí.

zvídavost

Kdy jindy máte lepší příležitost potkat tolik lidí s odlišnými zájmy a povoláními? Využijte hledání práce k otevření nových možností a rozšíření obzorů.

statečnost

Neomezujte se na stejné pracovní pozice jako dřív. Zkoumejte neznámé směry,které vám odhalí dosud neprozkoumané výzvy a způsoby myšlení. Pokud vás změna láká, můžete zjistit, že po nové cestě se vám jde mnohem lépe.

sebevědomí

Využijte čas během hledání práce, abyste zjistili, jaké povolání vám dává smysl a co konkrétně to způsobuje. V tom vám mohou být nápomocné nástroje jako např. SWOT analýza nebo zkuste něco neobvyklého. Třeba stránku Imperative.com, kde vám po vyplnění sady otázek zkusí napovědět silné stránky a další směr.

autentičnost

Ohlédněte se za předchozími zaměstnáními a zamyslete se, zda a jak jste v každém z nich našli smysl. Na čem vám v práci skutečně záleží? Co je pro vás důležité? Zkuste využít tyto postřehy k vymezení dalšího profesního směřování. A především to sdělte a vysvětlete potenciálním zaměstnavatelům během pracovního pohovoru. Pomůže vám to navzájem si ujasnit, zda vám práce sedne.

vizionářství

Nestačí přemýšlet o dosavadní dráze. Stanovte si pracovní cíl pro dalších deset let a vytyčte si, jak se tam dostanete. A co je nejdůležitější, vymyslete první krok této cesty. Vaši potenciální zaměstnavatelé ocení, že máte jasný směr.

Ačkoli hledání nové práce může být stresující období, můžete jej zkusit vzít jako příležitost objevit nebo oprášit vaši cestu k uspokojení z práce.

Vždyť víte, že záleží jen na tom, jak se ke světu postavíte. Zda bude vaše sklenice napůl plná, nebo napůl prázdná.

Volně inspirováno článkem Aarona Hursta.