Proč je recruitment DREAM JOB?

4 min.
Když si povídáme s lidmi, často se nás ptají, „Proč zrovna recruitment?“ Pro mě a mé kolegy ve flow-r je to to prostě DREAM JOB. A proč?

Máte vliv!

měníte životy lidí

Kromě svatby, koupě domu a daní je jen málo věcí, co mají větší vliv na jedince a jeho rodinu, než najít nebo i promeškat skvělou pracovní nabídku. Kvůli tomuto obrovskému vlivu je pro většinu recruiterů ta práce tak vzrušující a chtějí v ní být excelentní.

Určitě neprodáte každého, ale i pro spoustu ostatních může být recruiter skvělým partnerem při úvahách o kariéře. Často pomůže objevit skryté schopnosti, zorientovat kandidáta v jeho aktuální hodnotě na trhu, nasměrovat na zajímavé pozice či firmy, často i kandidáta uklidnit či pochválit. Nemalou hodnotu má i recruiterův návrh budoucího rozvoje a karierního výhledu.

Nemalý vliv má recruiter i v přípravě kandidáta na výběrové řízení, umí odpovědět na detailní otázky i  upřesnit mu očekávání hiring managera.

nábor je na prvním místě obchodního vlivu

Většina našich zákazníků potvrzuje, že skvělý nábor skvělých kolegů patří mezi aktivity s největším vlivem na firemní příjmy a zisky. Když do firmy najdete a přijmete hvězdu, nové výrobky se na trh dostanou rychleji či projekty budou dokončeny včas, protože si nedovolili luxus neefektivního náboru.

Samozřejmě často se stává, že i jediný nábor přinese významnou inovaci nebo nový produkt za miliony.

jste tváří společnosti

Jste prvním a často i hlavním kontaktem, který kandidáta potká a provází celým procesem. Máte proto jedinečnou příležitost reprezentovat sebe i firmu a posílit svoji i její dobrou pověst.

všichni jsou vám vděční

Bez vás by se s náborem kolegové a manažeři prali mnohem déle a náročněji. Jakmile jim pomůžete najít a obsadit skvělé kolegy do týmů, budete za hvězdu. Stejně tak Vám budou vděční kandidáti, pokud odvedete dobře svoji práci, jistě to ocení i bez ohledu zda je nakonec přímo vy umístíte. Jak svoji práci děláte déle, zvyšujete tím svůj okruh aktivních "zavázaných" kontaktů, kteří jsou ochotni vám na oplátku udělat laskavost nebo ochotně nabídnou pomoc při dalším náboru.

fantazii se meze nekladou

Tím, že na konci stejně všichni zúčastněnní hodnotí výsledek, cestu často nechají na vás. Na inzerci už nikdo neskočí, ale vymyslet zajímavý projekt, rozběhnout jej a spustit vlnu úspěšných nástupů, to často pomůže vykročit z každodenní rutiny. Stejně tak můžete na trhu objevit nebo vytvořit zajímavou technologii, metodiku či metriku, kterou vyzkoušíte v praxi a sami se tak poučíte a posunete dále.

Tolik prvních pár věcí na téma vliv, ještě chystám stejnou úvahu na podtéma vzrušení a vaše kariéra. Máte se na co těšit.

P.S. tady je třetí díl celé serie a tady druhý díl série.

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...