Resilience v byznysu: Proč mít pevné nervy (a smysl pro humor) na manažerské pozici

8 min.

Když jsem poprvé slyšel o konceptu "resilience", představoval jsem si něco mezi superhrdinským kostýmem a dobrou penetrací omítky před malováním pokoje. Ale, jak určitě tušíte, je to o něčem jiném. Zvlášť v byznysu je to něco jako "must-have" doplněk ke každému manažerskému obleku.

Když svět kolem vás hoří, nebo jen trochu doutná

Vzpomínám si na jednoho klienta, který v roce 2008 stál těsně před krachem své středně velké firmy. Trh se hroutil a investoři i klienti mizeli rychleji než sušenky na firemním meetingu. Ale on? Seděl v koutě kanceláře, klidně si upravoval své bonsajové stromky a říkal: "Hm, možná bychom mohli začít pěstovat a prodávat bonsaje." Máte to? Odolnost v akci!

Určitě jste si všimli, jak někteří manažeři zůstávají klidní a soustředění, i když vše kolem nich se zdá být v chaosu? Je to proto, že mají silnou vnitřní odolnost. Když nastanou těžké časy - ať už jde o finanční krizi, pandemii nebo konkurenční tlak - tito lídři jsou schopni vyhodnotit situaci, přizpůsobit se a nalézt řešení. A to nejen jednou, ale dlouhodobě a opakovaně v každé nové patálii, která je postihne. 

Resilience není jen "přežít", ale "rozparádit to"

Mnoho firem i manažerů si mylně myslí, že resilience je jen o tom, jak přežít krizi. Ve skutečnosti jde ale o mnohem více. Resilientní společnosti a jejich lídři se neomezují jen na přežívání; dokáží z krize vytěžit příležitosti. Víte, jak se říká: "Když život dá citrony, udělej z nich limonádu". Právě takto přemýšlejí pružní manažeři.

Odolnost a tým

Bez jakékoliv pochyby je resilience top manažera klíčová i pro jeho tým. Představte si kapitána, který vede svou loď s posádkou přes rozbouřené moře. Pokud by se choval chaoticky, celá posádka by ztratila důvěru a panika by se mohla šířit. Ale když kapitán zůstává klidný, pevný ve svých rozhodnutích a důvěřuje svým rozhodnutím, posádka ho bude následovat.

Jak budovat odolnost?

Sebepoznání:  Osobně jsem zjistil, že mi pomáhá samota,... někdo tomu může říkat meditace, já tomu říkám golf nebo jachting,... kde je dlouho člověk jen sám se sebou, bez vnějších rozptýlení, koncentrován jen na činnost kterou dělá. Tady mám prostor poznávat kdo jsem, co mě pohání, co mám rád či kam mířím. 

Přijetí nejistoty: V byznysu neexistuje jistota. Ačkoli plánování je důležité, pružní lídři vědí, že se musí být připraveni na změnu. Když se plavíte jako skipper na námořní jachtě, je nejistota vaším denním chlebem. Technický stav lodi, potíže s posádkou nezkušených kamarádů, počasí, proudy, nebo nedostatek rumu,... na všechno máte v hlavě plán B, C, někdy i D,.. (a schovanou záložní láhev rumu).  Na všechno se však připravit nelze, s nejistotou je třeba počítat a přijmout ji, nejde s ní bojovat a čekat, až bude vše jasné.

Péče o tělesné zdraví: Resilience není jen o mysli. Váš mozek potřebuje vaše tělo fit! Je jedno jestli běháte, posilujete, hrajete golf nebo houbaříte. Sokolské heslo "ve zdravém těle, zdravý duch" má hodně do sebe.

A na závěr?

Osobně se stále častěji setkávám s firmami, které si téma pěstování odolnosti začleňují do firemní kultury. Jakým způsobem pěstujete vaši dlouhodobou odolnost Vy? Podporujete to ve Vaší firmě u top managementu nebo u strategických rolí? 

Pavel

P.S. pár příkladů na závěr 

1. osobní zkušenost

Na téma resilience se zkusím podívat perspektivou nadšeného námořníka / jachtaře. Vzpomínám si na situaci, kdy jsme v parném létě kotvili kousek od krásného ostrova. Malá romantická zátoka, předpověď počasí na noc v klidu,... ale námořník míní, počasí se mění. Ve dvě v noci se udělala nečekaná bouřka z tepla, malá, izolovaná, ale prudká, vítr přes 35 uzlů, v poryvech přes 45. V takovém počasí je pro loď i posádku bezpečnější nespoléhat, zda Vás udrží kotva, ale rychle vyplout na otevřené moře, kde Vás to sice trošku pohoupe, ale nemáte do čeho narazit. Nicméně ospalá posádka, ospalý kapitán, letní pohoda,... konstelace připravená na malér.

A tady je to o plánu B, C, D,... psychické připravenosti kapitána a fyzické odolnosti s tím spojené.

Plány: S každou nocí na kotvě, ať je počasí jakékoliv, prudím posádku s pečlivým uklidem lodi, nic volného co by mohlo spadnout, nic přivázaného za lodí, do čeho bychom se mohli zamotat, důležité věci na svých místech (jako červené světlo, navigační pomůcky, klíče od motoru,...) Kupodivu není to moc práce, ale dělá to velký rozdíl. Zároveň naplánovat noční hlídky, rozdělit si úkoly, a především naplánovat nouzový postup či postupy pro případ změny počasí.

Psychika: Když vás v noci vzbudí, máte většinou chuť zahrabat se hlouběji do peřiny, než rychle začít přemýšlet, fungovat, plánovat a rozhodovat. Na některá byznysová rozhodnutí máte hromadu času, na jiná jen pár minut. Když možnost prudké změny situace připustíte a ponecháte si ji v hlavě, umožní vám to nečekanou situaci rychleji přijmout a začít jednat. 

Fyzická odolnost: Strávil jsem na moři už celkem hodně času, často zažíváte krásné sluníčko a stabilní vítr, ale také vás čeká spousta hodin za kormidlem v dešti, bouřce, vlnách,... Často hrozí zima, mokré oblečení, ztráta viditelnosti, orientace, mořská nemoc. Čím častěji se takovým podmínkám vystavíte, tím lépe je příště zvládnete. Nejde zde o horu svalů a atletickou postavu, ale o schopnost šetřit energií, rozvrhnout síly, přečkat nepohodu a vyrovnat se se stresem z noci plné bouřky, deště, vln a neproniknutelné tmy. 

Long story short, i přes nečekaný příchod bouře, jsme s posádkou od probuzení do 10 minut odkotvili, vypluli na otevřené moře, "trošku se pohoupali" a nad ránem se s klidným počasím vrátil do jiné krásné zátoky.  

2. LEGO - stavitelský obrat

Pokud bychom hledali královnu odolnosti, LEGO by bylo jistě v užším výběru. V roce 2003 byla tato dánská firma téměř na pokraji krachu. Ale místo toho, aby zabalili své kostičky a šli domů, přehodnotili svou strategii a začali se více zaměřovat na inovace a partnerství s filmovými studii. Výsledek? LEGO film, videohry a mnoho dalších úspěšných projektů. Jasný ukazatel toho, jak kombinovat tradici s inovacemi díky odolnosti.

3. Netflix - z DVD do streamování

Pokud si pamatujete, Netflix začal jako služba, která vám posílala DVD filmy poštou. Ale když se technologie a zákazníci začali měnit, Netflix se rychle přizpůsobil. Místo toho, aby se drželi zastarávajícího modelu, odhodlaně šli do streamování online a později do vlastní produkce seriálů. Resilience je schopnost vidět změnu jako příležitost, ne hrozbu.

4. Nokia - z gumových bot do smartphonů

Ano, správně čtete. Nokia, nyní známá pro mobilní telefony, původně prodávala gumové boty. Jejich schopnost adaptovat se na měnící se trh je ukázkovým příkladem odolnosti. Ačkoli v éře smartphonů narazili, jejich flexibilita a ochota k inovacím je drží ve hře.

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...