střípky z WISEPHORA 2017

6 min.
Wisephora 2017 byla pro mě opět studnicí inspirace. Nemám ambici reprodukovat obsah spíkrů, ale berte tohle spíš jako inspiraci ke sledování zajímavých osob, které mi mají co nabídnout a sleduju je nebo chci sledovat dál a třeba budou mít inspiraci i pro vás.

TOP 6

- řazeno chronologicky, neumím si vybrat přesné pořadí 

Zdeněk Cendra

Majitel mimo jiné CDN77.comAutentický, pragmatický, pro mě jasný důkaz toho, že cestu k moderní spolupráci mezi lidmi v rámci firmy opravdu žijí, aktivně hledají a dělají chyby i pokroky. 

Michal Kalousek

http://profinaut.com/cs/ - LMC (jobs.cz, prace.cz, monster.cz, profesia.cz) dlouhodobě není schopné uvádět své inovace v život, mám radost, že aspoň našli odvahu si na to najmout externisty. Práce za rohem i Profinaut jsou jejich dílo. Za mě hlavně profinaut super krok k spolupráci na částečné úvazky bez ohledu na formu smluvního vztahu. 

Tomáš Vodenka

INVENTI - další super autentický spíkr, "znát cestu a jít po ní, není totéž"- velká pravda. Na konferenci bylo hodně profi spíkrů, kteří radí firmám jak na to, ale Tomáš to prostě žije. Stejně tak zjištění, že ne každý potřebuje neomezenou svobodu a umí přijmout neomezenou zodpovědnost. S každým je třeba vyjednávat jeho vyváženost individuálně. SOCHU SVOBODY je třeba doplnit SOCHOU ZODPOVĚDNOSTI. A kdo o fajn prostředí usiluje, měl by se ptát "Co lidé potřebují, aby byli v práci spokojení?" a jeho hlavní point přenositelný v malých i velkých firmách: "Přestaňte vymýšlet pí*oviny, jdetě příkladem."

Karel Janeček

Prezident21 - super inspirace pro širší změnu veřejného prostoru. Tenhle člověk podle mě stojí za sledování. Už neřeší vydělávání peněz, chce po sobě zanechat pozitivní stopu a věnuje tomu obrovské množství energie. Jeho myšlenka změny volebního systému je strašně jednoduchá. Vždy když se volí, je třeba aby volič měl víc hlasů, než je výsledných možností. V prezidentské volbě tedy aspoň dva hlasy. A k tomu mít možnost i jednoho negativního hlasu, tj. všichni ostaní ok, ale tenhle určitě ně. Cílem je nacházet mnohem vhodnější řešení, za kterými bude stát větší množství volitelů. Uplatníte to i v komunálním rozhodování i jako formu upwards komunikaci ve firmách.

Jiří Fabián

Pro mě super spíkr, moudrý, zralý, pragmatický, zajímavý, jeho cesta k probuzení firmy se zajímavými lidmi pro mě opravdu inspirující. A metafora o probouzení princezen? Paráda. Jen některé princezny (IBM) je možné zbytečné zkoušet budit. :-)

Daniel Steigerwald

Anarchista s tváří šoumena, témata, která servíruje boří lidem hranice vnímání, mě aspoň ano, a k přijetí a přemýšlení pomáhá jeho skvělá forma. Umí odlehčit, rozesmát, píchnout do živého. A svoje tvrzení má vyfutrovaná argumenty a fakty. Opravdu doporučuju ho zažít naživo. Třeba v Paralelní Polis. 

A ostatní spíkři?

Za mě u pár velkých zklamání, často z nešťastného uchopení obsahu, než že by to nebyli zajímaví lidé. 

Úplně out byl pro mě Matěj Krejčí z GROW JOB - fakt hromada klišé v neautentickém projevu "profi spíkra" bez vlastního obsahu.  :-/

Nevěrohodná pro mě byla i Senta Čermáková, její prohlášení, že Delloite není korporace, a že jsou moderní free a cool firmou jí v sále snad opravdu nikdo nevěřil. K tomu si s sebou přivezli na stánek robotka s kamerou, co skenoval lidské obličeje a hádal věk. Docela se trefoval. Ale když jsem se ptal, jak to souvisí s Deloitte, tak že jako symbol, že jsou technologická firma. A na otázku jak konkrétně to používají, tak že nijak, že to ani nevymysleli, nevyrobili, jen koupili a vozí s sebou, aby vypadali cool. WTF? Tomu se říká korporátní lakování narůžovo, čili Potěmkin v praxi. :-/

Nesedl mi ani příspěvek od CREATIVE DOCK a Igor Tadic - firma je to zajímavá, super projekty, ale když 15 minut vysvětloval, že projekt přijímají, testují a releasují a pak skončil? Co chtěl říct? 

Shrnutí?

Berte tohle jen jako můj osobní pohled, nechodíte v mých botách, možná na to budete koukat jinak, ze svého úhlu pohledu. Možná ostatním účastníkům učarovalo úplně něco jiného. Každopádně já příští rok půjdu znova. Mám rád akce, kde dostanu neobvyklý úhel pohledu, inspiraci z hands-on zkušeností, potkám zajímavé lidi. A wisephora pro mě takovou akcí určitě už v druhém ročníku byla a jistě i nadále bude. GOOD LUCK!

A motto nazávěr od Dana Steigerwalda: STAY OPTIMISTA! :-