vyhoření interních recruiterů? 7 tipů jak přežít

4 min.

Ti z vás, kdo jsou v interním náboru to mají podle mě často hodně náročné. Hromada pozic (60 na recruitera - viď Jindro), nové stále přibývají, nikdy nekončící proces. K tomu hromada procesů, papírové práce, často nevděční nebo nespolupracující kolegové,... no však to znáte. :-) K tomu nikdy nekončící tlak na dodávku nových tváří do týmů rostoucí firmy.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak se cítíte? Jak moc jste blízko vyhoření? Jak náročná je vaše práce?

Tady jsem posbíral pár tipů, jak tomu zkusit předejít.

změna

Obměňujte roli, jak to jen trochu jde,... Jestli obsazujete jen Javisty, zkuste obsadit asistentku nebo obchodníka, jestli používáte pořád stejný zdroj, zkuste jiný. Inspirujte se venku, jděte na školení, na konferenci, oživujte a rozšiřujte svoje know-how.

vtáhněte manažera

Jasně, většinou je to těžké, mají kupu svojí práce. Na druhou stranu pokud se vám podří budoucího nadřízeného vtáhnout do procesu, odkryjte mu vaši práci ať vidí vaše kroky, spolupracuje na zdrojích, pak je šance na úspěch větší. A navíc vidí, jak se na tom nadřete, co znamená přitáhnout dobré kandidáty na pohovor. Jeho angažovanost, vděčnost a spolupráce vám pomohou s pocity beznaděje. :-)

pauza

Znám spoustu recruiterů, keří ráno sednou ke kompu, pustí se do oslovování lidí a kolem poledne se proberou s hlady vytřeštěnýma očima a nepřítomným výrazem. Dejte si malé pauzy, každou hodinku vstaňte, dojďete si pro kafe, vodu, protáhněte tělo, popovídejte s kolegy, ... Nejen že to pomůže unavenému a ztuhlému tělu, ale hlavu to taky potěší.

oslavujte

V nekončícím proudu nových otevřených pozic je snadné zapomínat, že se vám daří obsazovat. Plácněte si s hiring manažerem, bouchněte bublinky (já vím, alkohol na pracoviště nepatří), dopřejte si koláček nebo se jen pochlubte kolegům. Ale oslavte úspěch, pomůže to.

odpočívejte

Jasně, v zápřahu a tlaku od firmy na nábor je to náročné, ale vezměte si občas v pátek nebo v pondělí volno, užijte si den volna, sportujte, tancujte, užijte si přírodu, nebo se třeba hrozně opijte, ale nechte hlavu odpočinout nejen o víkendech. Uvidíte, že se to vrátí. 

technologie 

Je spousta malých a jednoduchých udělátek, které zjednoduší rutinu. Používáte třeba jen otevřený sdílený kalendář na sjednání schůzky mezi vámi, hiring manažerem a kandidátem? Když to děláte po telefonu, je to zbytečná dřina, i google calendar umí externí přístup a snadné nalezení společného vhodného termínu. 

SLA

Nastavte si SLA - service level agreement, - nebo jednoduše pravidla spolupráce s hiring manažery. Co je vaše role, co je jejich zodpovědnost, co potřebujete k úspěchu (komunikaci, zpětnou vazbu, termíny na schůzky s kandidáty,... ). Většina se domnívá, že to je přeci jasné, ale když se o tom začne mluvit, vyplyne spousta nejasností. O SLA ještě více v jiném článku.

Co vy, vnímáte riziko vyhoření? A co proti tomu děláte?

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...