Headhunting - lov na ty nejchytřejší

2 min.

Představte si: Jste headhunter. Vaším úkolem je ulovit ty nejchytřejší lišky v džungli byznysu – top manažery a specialisty na klíčové pozice. Nejde o ledajaký lov. Tito tvorové jsou chytří, opatrní a mají o sobě vysoké mínění. Jak je tedy chytit do sítě?

Zaprvé, musíte být mistrem maskování. Žádný manažer se nenechá chytit do pasti, když uvidí, že se blíží náborář. Musíte se vžít do jejich myšlení, mluvit jejich jazykem a získat je jako partner, ne jako predátor.

Zadruhé, musíte mít návnadu. Top manažeři a specialisté nehledají jen práci. Hledají výzvu, prestiž a další posun v kariéře. Musíte jim proto nabídnout něco, co je neodolatelně naláká – lukrativní pozici, prestižní firmu, šanci změnit svět.

Zatřetí, musíte být trpěliví. Lov na ty nejlepší talenty není sprint, ale maraton. Může to trvat měsíce, než se vám podaří najít a přesvědčit ideálního kandidáta. Nebojte se proto dělat drobné krůčky a budovat důvěru.

A nakonec, musíte mít smysl pro humor. I v džungli byznysu je prostor pro zábavu a lehkost. Pokud se vám podaří s manažerem navázat přátelský a uvolněný kontakt, máte větší šanci, že se vám svěří se svými ambicemi a sny.

Headhunting není pro slabé povahy. Je to adrenalinu plná hra na kočku a myš, která vyžaduje strategii, trpělivost a špetku štěstí. Pokud se vám ale podaří ulovit tu pravou lišku, budete se moci těšit na bohatou odměnu – prosperitu a úspěch vaší firmy.

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...