Jak "lovit" top managery

4 min.

Tipy pro Headhunting Top Manažerů

Headhunting, proces vyhledávání a angažování top manažerů a specialistů pro klíčové pozice ve firmách, je náročnou a sofistikovanou disciplínou. Úspěch v této oblasti vyžaduje nejen hluboké porozumění oboru a trhu práce, ale také strategický přístup a vynikající komunikační dovednosti. Níže jsou uvedeny klíčové tipy, které mohou headhunterům pomoci zefektivnit jejich práci a zvýšit šance na úspěšné umístění top manažerů.

Rozumějte potřebám firmy

Než začnete s vyhledáváním, je nezbytné hluboce pochopit, jaké jsou specifické potřeby firmy a jakou roli má nový manažer hrát. To zahrnuje nejen požadavky na dovednosti a zkušenosti, ale také pochopení firemní kultury a hodnot. Toto porozumění umožní identifikovat kandidáty, kteří jsou nejen kvalifikovaní, ale kteří se také dobře zapadnou do týmu a podnikové kultury.

Budujte a udržujte rozsáhlou síť kontaktů

Úspěšný headhunting se opírá o širokou síť kontaktů. Networking je klíčový pro získávání informací o potenciálních kandidátech a pro jejich oslovování. Udržujte aktivní vztahy s profesionály ve vašem oboru a pravidelně se zúčastňujte branžových akcí, konferencí a setkání. Tím rozšíříte svůj dosah a zlepšíte své šance na nalezení ideálního kandidáta.

Vyvíjejte individuální přístup

Každý top manažer je unikátní s vlastními potřebami, přáními a kariérními cíli. Přístup "jedna velikost pro všechny" zde nefunguje. Vyvinutí personalizovaného přístupu, který respektuje individuální aspirace a motivace kandidáta, může zvýšit vaše šance na úspěch. Komunikujte otevřeně, buďte transparentní ohledně příležitostí a výzev, a snažte se vytvořit důvěryhodný vztah.

Využívejte sociální média a profesionální platformy

LinkedIn a jiné sociální sítě jsou cenným nástrojem pro headhuntery. Umožňují nejen identifikaci potenciálních kandidátů, ale také nabízejí přehled o jejich profesních zkušenostech a dovednostech. Sociální média mohou také sloužit k navázání prvního kontaktu a k budování vztahu s potenciálními kandidáty.

Zdokonalujte své vyjednávací dovednosti

Vyjednávání je zásadní částí procesu headhuntingu. Ať už jde o podmínky pracovní smlouvy, plat, benefity, nebo možnosti kariérního růstu, je důležité mít silné vyjednávací dovednosti. Připravte se dobře, porozumějte tomu, co je pro kandidáta důležité, a buďte flexibilní v hledání kompromisů, které uspokojí obě strany.

Závěr

Headhunting top manažerů je umění, které vyžaduje trpělivost, strategii a důkladné porozumění potřebám jak firmy, tak potenciálních kandidátů. Použitím uvedených tipů můžete zvýšit své šance na úspěch a stát se klíčovým hráčem v procesu budování silných a úspěšných týmů ve firmách, pro které pracujete.

Pavel Plachý je zakladatelem flow-r executive search. Svoji kariéru začínal v oblasti business intelligence, pracoval pro české i nadnárodní společnosti v ČR, na Slovensku i ve Velké Británii. Má za sebou i mezinárodní TOP manažerské role, kdy řídil týmy ve třech zemích s celkem více než 700 pracovníky. 

V roce 2008 založil vlastní společnost zaměřenou na vyhledání strategických kandidátů a od té doby se spolu s kolegy věnuje executive search. Nachází tak svým zákazníkům TOP manažery a strategické odborníky.  více...