Proč je recruitment Dream Job? vol. 2/3

5 min.
Když si povídáme s lidmi, často se nás ptají, „Proč zrovna recruitment?“ Pro mě a mé kolegy ve flow-r je to to prostě DREAM JOB. A proč?

recruitment je vzrušení

soupeření je vzrušující - pokud jste soutěživý, jako náborář si uvědomíte, že obsazování jednotlivých pracovních pozic je soupeření. Snažíte se být lepší než hiring manažer, interní recruiter, ostatní externí recruiteři,... A často o ty nejlepší kandidáty bojujete s největšími a nejlepšími firmami na trhu. 

zřetelný vítěz - na rozdíl od jiných oblastí, nábor na určitou pracovní pozici má jasný začátek i konec. Když se tedy ten nejlepší kandidát pro nějakou práci rozhodne, není vůbec pochyb o tom, kdo tu soutěž vyhrál. A ve většině případu máte zprávu o vítězství brzo. A i když tenhle kandidát nevyjde, třeba ten další už bude trefa do černého. 

potkáváte skvělé lidi - pokud se vám líbí setkávat se a jednat se zajímavými lidmi, nábor vám umožní potkávat a poznávat desítky a stovky skvělý profesionálů ve svých oborech. A v mnoha případech budete mít možnost poznat nejen je osobně, ale i jejich unikátní obor, či set znalostí. 

máte přímou linku na vedení firem - jestli jste aspoň trochu co k čemu, komunikujete s top manažery vaší firmy, či firmy vašeho zákazníka napřímo. Bez prostředníků, vytáček, složitostí. Všichni mají jeden cíl, obsadit volné místo v týmu. A tam se máte možnost vytáhnout, ukázat co ve vás je, jak skvělou práci a přínos pro byznys firmy odvádíte. A takové kontakty s pozitivní zkušeností na vaši práci se nikdy neztratí. 

dlouhodobé win-win kontakty - jestli svoji práci děláte dobře, tak se kandidáti i hiring manažeři budou k vám vracet. Ne jen pro vaše hezké modré oči, ale protože takové partnerství je pro ně užitečné. Pro hiring manažera jste přímou linkou k zajímavým kandidátům, i když zrovna nikoho nehledá, pro kandidáta sondou na trh práce a scoutem když se objeví nabídka, o které prostě musí vědět. A protože neustálé hledání nových talentů je součástí vaší práce recruitera, čas strávený budováním těchto profesních vztahů se považuje za pracovní dobu.

obrovská rozmanitost práce - je jen málo recruiterů, kteří každý den obsazují stejné pozice. Většina se potkává s rozmanitým zadáním a úrovní pozic na které hledá kandidáty. Je to mnohdy náročné, na druhou stranu nikdy nebudete mít nudnou a nezajímavou práci. 

svoboda a nezávislost - recruiter je povolán do situace, kdy si hiring manažer neví rady. V tom je expert, profesionál, který přináší kapacitu a know-how k dosažení cíle. A jako k takovému se k němu chovají. Nedává smysl řešit pracovní dobu, KPI´s reporty nebo jiné nesmysly. Prostě makáte na projektu dokud neobsadíte. A čím lepší máte výsledky, tím míra vaší svobody a respektu k vaší práci roste. 

kontrola nad situací - pokud svoji práci děláte dobře, máte kontrolu nad celým procesem. Přesně víte co se všem zúčastněným honí v hlavně, čeho se bojí a na co těší a pokud máte v duši trochu Machiavelliho, nemůžete si to neužívat. :-) 

nelze se neučit - nástroje, techniky, best practice jsou stále kolem vás. A přicházejí nejen z oboru, ale především od kandidátů či hiring manažerů, často jako kritika, inspirace nebo zpětná vazba. A protože se rychle mění a vyvíjí svět a profese vašich kandidátů, musíte i s nimi držet krok. Ti nejlepší recruiteři se proto podle mě učí nepřetržitě. Obvykle ne formálně v učebnách na kurzech, ale na sociálních sítích, internetu a kontaktem s profíky z jiných oborů. 

Celou dobu své práce máte šanci zažívat vzrušení z neobvyklého, nečekaného, být pánem situace a přitom objevovat nové. I proto je pro spoustu lidí v mém okolí recruitment dream job.

Jak to máte vy?

Pavel

Pavel Plachý je zakladatelem a majitelem flow-r executive search a spolu s kolegy nachází úspěšné profesionály pro své zákazníky. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva.