Umíte poznat OPRAVDU dobrou práci?

4 min.
Psáno pro časopis Ekontech zaměřený na studenty a absolventy VŠ technického a ekonomického směru.
Už léta pracuju v oboru, kde lidé kolem mě denně řeší novou práci a uvažují, zda je nabídka pro ně zajímavá, nebo zda ji mají nechat plavat. Proto myslím neškodí krátká úvaha, samozřejmě subjektivní, jak se nad nabídkou zamyslet.

vzpomeňte si na Vaše dětské vášně

Často se naše největší vášně objeví už v dětství, zpraženy však realitou, studiem, prostředím či okolnostmi na ně občas zapomínáme. Zkuste se zamyslet a vzpomenout si, co byly Vaše sny. Lékařství, experimenty, věda, příroda, psaní, péče o lidi,… každý určitě najdeme něco, co nás pohlcovalo. Přemýšlejte, zda v nové práci se k takovým vášním blížit, nebo je dokonce naplňovat.

zapomeňte na peníze

Nebojte, nechci po Vás charitu a spaní pod mostem,… jen zkuste na nabídku koukat bez zkreslujícího filtru peněz. Peníze určitě pomáhají v životě řešit spoustu situací, na druhou stranu pokud je nabídka dobrá, dobré a férové peníze se v ní nakonec vždycky objeví,… ať už reálné, nebo v podobně jiného "obohacení" jakým může být atmosféra firmy, osobní rozvoj, inspirující šéf,… Pokud budete porovnávat nabídky jen přes peníze, dostanete se možná brzo do zlaté klece. Tady může pomoci snadná otázka, co bych dělal, kdybych "vyhrál ve Sportce" doživotní rentu a nemusel řešit peníze.

ptejte se přátel

Cože?! Opravdu, zkuste je zapojit do svých úvah. Často se nám samotným těžko poznává, co nás dělá spokojenými, v čem si nás ostatní cení. Pokud se zeptáte dobrých přátel a okolí, třeba se dozvíte něco, co Vám otevře oči.

najděte svého profesního hrdinu

Každý, kdo chce být ve svém oboru dobrý a lepší, hledá inspiraci od zkušenějších, moudřejších. Určitě i vy máte své profesní hrdiny anebo z několika osob umí vytvořit jednoho "superhrdinu". Poznejte, čím prošli, zkuste je kontaktovat, nechte se inspirovat, nabídněte jim spolupráci, (třeba i nehonorovanou). Už jen to, že si uvědomíte, proč je dotyčný vaším "hrdinou" pomůže nalézt směr dalšího rozvoje.

sečtěte a podtrhněte

Zamysleli jste se nad všemi předchozími tématy? Teď je čas na papír a tužku. Napište vše, co vás u toho napadlo, a zamyslete se, co jste se nového naučili o sobě a své další cestě. Pokud máte na stole konkrétní pracovní nabídku, pohlédněte na ni prostřednictvím této nové zkušenosti. Pokud zajímavá nabídka ještě není, určitě aspoň víte, kam směřovat svoji další aktivitu, co se naučit, s kým se seznámit, kde poptat praxi nebo stáž.

Pavel

P.S. psáno pro časopis Ekontech

Pavel Plachý je spoluzakladatel a katalyzátor dějů ve flow-r, první personální společnosti konceptu 2.0. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva. Můžete ho sledovat na TwitteruLinkedin či Facebooku.