Lídři v době COVIDové a po ní - 1 díl Šéfové pod tlakem

5 min.

Dobrý den,  ahoj,

jako zakladatel a majitel headhunterské firmy jsem posledních cca 12 let v každodenním kontaktu s vedením středních i větších firem. Ve svém profesním životě jsem zažil velké povodně v 90tých letech na Moravě a v Praze,  nástup hospodářské krize v roce 2008, euforii hospodářského oživení po roce 2015 i obavy firem i manažerů z recese a přehřáté ekonomiky posledních pár let. 

A teď se nám tu objevila nečekaná, nepředvídatelná a pro mnoho nevyzpytatelná COVID krize. Rád se proto podělím o pár postřehů či názorů a moc rád si vyslechnu názor Váš.

1. díl - Šéfové pod tlakem

První a za mě dost silné téma je Lídr / šéf pod tlakem a jeho projev. V posledních týdnech vidím celou podnikovou sféru pod velkým tlakem. Něco neznámého se děje, všichni jsou nervozní, všichni operují s větší či menší mírou nejistoty, ale každý na tlak reaguje jinak.

Klidná síla - naštěstí takových šéfů vidím kolem sebe většinu, než se dostali do manažerské role, museli prokázat odhodlání, sebedůvěru, schopnost řešit nečekané situace, a ač tato je jistě extrémní, zvládají ji. V pracovním prostředí působí vyrovnaným dojmem, komunikují pragmaticky, hledají řešení situací, s odvahou činí důležitá rozhodnutí i na základě neúplných informací. Pracovat s takovými je radost.

Hysterky - takových šéfů v posledních týdnech znám naštěstí minimum, ale i takoví jsou. Stres neunesli a vybíjí si emoce na svém okolí, křičí na kolegy, nosí si stres domů a ventilují jej v rodinném prostředí,... Po pravdě nejvíc takových vidím v manažerských rolích ve státní správě či státním zdravotnictví, kde byli povýšeni za politické názory než pro své schopnosti. Pracovat pro takového člověka musí být velká výzva. 

Flegmatici - i takových je poměrně dost, objevila se nová situace, poznali ji a vyhodnotili, že s tím nic neudělají, proto sedí, vyčkávají kam se situace vyvine, čekají co bude. Z mého pohledu  typická “freeze” reakce na stres. 

Útěkáři - prostě to tváří v tvář situaci zabalili, vzdali to a vykašlali se na ostatní. Mám kolem sebe pár takových a není to hezký pohled, když vidíte opuštěný tým, nebo celou firmu. Když vidíte, že místo aktivních opatření ředitel firmy propustil většinu či všechny zaměstnance. Když vidíte, že klíčový specialista ve velké nemocnici “se hodil marod”, tohle je opravdu smutný pohled.

Nečekané hvězdy - u téhle skupiny bych se rád zastavil trochu déle. Nejsou to formální lídři či top manažeři, jsou to často lidé o jeden nebo dva stupně pod strategickou úrovní řízení, kteří v náročné situaci přirozeně přebírají iniciativu, berou na sebe agendu nad rámec povinností a pomáhají firmě či týmu nelehkou situaci ustát nebo se s ní smysluplně poprat. 

První a poslední skupina mi je, pochopitelně, nejsympatičtější a naštěstí takových vnímám naprostou většinu. Mám radost, když slyším, jaké alternativy vymýšlejí a jaké nové cesty objevují, a snaží se jít příkladem. 

Závěrem první části mého zamyšlení je proto velká prosba.

Pokud máte u vás v týmu či ve firmě na důležitých místech "klidnou sílu", nebo "nečekanou hvězdu", věřte, že to mají tváři v tvář situaci nejtěžší. Zkuste je podpořit, pochválit, ocenit.
Najít na jejich konání něco špatného nebo nedokonalého je snadné, po bitvě bude každý generál. Ale uvědomte si, že jste mohli dopadnout hůř, mohl vám šéfovat útěkář nebo hysterka, a to byste potom byli v pytli. 

Držím palce a, jestli máte kolem sebe silné osobnosti, pochvalte je tu veřejně.  

Pavel

P.S. A pokud jste ve firmě našli útěkáře či hysterku, nezoufejte, pomůžeme Vám s kolegy najít náhradu. 

zaslat poptávku


Pavel Plachý je majitelem flow-r executive search a spolu s kolegy nachází skvělé profesionály pro své zákazníky. Neúnavný propagátor svobody a zodpovědnosti v pracovním prostředí i všedním životě. Technooptimista věřící v budoucnost lidstva.